Translate

joi, 25 mai 2017

Calatorie spirituala
(10)
27Aprilie 2017
In ultima zi am parasit Paralia Katerini de la poalele Muntelui Olimp si ne-am indreptat spre Ouranoupolis, din peninsula Halkidiki. Ouranoupolis sau „Poarta Cerului” este ultimul oras-port in care femeile pot pasi pe bratul Athos. In micul oras am fost intampinati de Turnul Bizantin care se afla langa port si dateaza din secolul al XII lea. Croaziera in jurul Athosului a durat cateva ore, timp in care am admirat albastrul si turcoazul marii, pescarusii care ne-au insotit mai tot timpul, delfinii care se zbenguiau in apele limpezi si maiestuosul munte cu varful Athon-2033 m . Trecutul Athosului a fost zbuciumat, dar in ciuda furtunilor istoriei a rezistat ca un bastion al ortodoxiei mondiale.
Muntele Athos a fost si este refugiul spiritual al celor indragostiti de lumina, al celor chemati de Dumnezeu. Athosul este centrul ortodoxiei monahale. De-a lungul timpului au fost sub dominatia mai multor puteri, carora le-au platit taxe,tributuri impovaratoare, pentru a fi lasati liberi.Sub dominatie otomana au stat aproape 500 de ani. Astazi este singura republica monahala ortodoxa din lume, independenta de Grecia, fiind administrata de reprezentanti ai manastirilor. Are peste1500 de calugari in 20 de manastiri si 12 schituri, cu o suprafata muntoasa de 385 km, o lungime de 60 km si o latime de 8-12 km.
Homer pomeneşte Athosul în celebra Iliada, iar anticul poet tragic Eschil, localizează peninsula ca loc al naufragiului flotei persane plecată să cucerească Ellada. Grecii antici aveau cetăţi in Athos şi se închinau zeului Apollo, care avea o gigantică statuie pe muntele Athonului.
Se povesteste ca statuia s-a sfaramat cand Maica Domnului a pasit pe această peninsula.
Primii monahi ar fi venit din timpul Apostolui Ioan care a insotit pe Fecioara Maria in calatoria spre Athos. In timpul imparatului Teodosie(395) erau cateva manastiri pe muntele Athos. La sfarsitul secolului al VIII-lea, Petru Athonitul din Roma a avut un vis in care i s-a aratat Fecioara Maria spunandu-i sa sa se duca la Muntele Athos. In anul 867 Vasile Macedon, imparatul bizantului daruieste muntele Athos pustnicului Ioan Colibasul, vestit prin sfintenia sa. In anul 963 monahul Atanasie din Trapezunda intemeiaza prima manastire, Marea Lavra. Denumirea de ,,Sfântul Munte” apare în anul 1048, într-un hrisov adresat basileului Konstantin Monomachos, ca un taram rezervat exclusiv monahilor şi eremiţilor. Avatonul – interdicţia privind accesul femeilor în Sfântul Munte s-a instituit oficial in anul 1050.
Faima despre sfintenia de pe munte s-a dus in toata lumea. De-a lungul timpului Athosul a fost ajutat de domnitorii moldoveni şi valahi prin numeroase danii . Neagoe Basarab, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Alexandru Lăpuşneanu, Mihai Viteazu şi mulţi alţii, au finanţat şi reconstruit multe mănăstiri şi schituri athonite. Porfirie Uspenski spunea că „nici un alt popor pravoslavnic nu a făcut atâta bine pentru Athos, cât au făcut românii”.
Grigorie Palamas (1296-1359)a fost monah la Manastirea Vatoped din Muntele Athos si unul dintre cei mai mari teologi ai ortodoxiei. El a pus bazele doctrinei isihaste, contribuind la o retrezire a spiritualităţii ortodoxe. Invăţătura sa despre „energiile necreate” ale lui Dumnezeu au devenit dogmă oficială a Bisericii Ortodoxe . „Dumnezeu este numit lumină nu după esenţa Sa, ci după energia Sa”, spune Sfântul Grigorie Palama . „Ce este Dumnezeu, după natura şi fiinţa Lui, nici n-a descoperit vreodată vreun om, şi, desigur, nu este cu putinţă să descopere” Dumnezeu rămâne necunoscut în fiinţa Sa, El se face cunoscut prin energiile Sale.
Dumnezeu ramane nevazut,inaccesibil,dar comunica prin energiile sale necreate.
In Athos exista 2 schituri romanesti: Prodromu – care a luat fiinta prin Hrisovul domnitorului Moldovei, Grigorie Alexandru Ghica, emis in anul 1753 si apartine de Marea Lavra si Lacu care apartine de Manastirea Sfantul Pavel. In Athos exista numeroase chilii, dintre care foarte multe sunt romanesti: Colciu si Sfantul Ipatie – care apartin de Manastirea Vatopedu, Provata – apartinand de Marea Lavra, Chilia Adormirea Maicii Domnului la Manastirea Xiropotamu si multe altele. Dupa calugarii greci, cei mai numerosi in Athos sunt romanii.
Îmi placeVezi mai multe reacţii
Comentează

Niciun comentariu: