Translate

joi, 25 mai 2017

Calatorie spirituala
(6)
23 Aprilie 2017
Insula Corfu este a doua insula ca marime din bazinul Marii Ionice dupa Cefalonia si a saptea insula mare a Greciei. Cele mai mari insule ale Greciei sunt: Creta, Evia, Lesbos, Rodos, Chios si Cefalonia.Insula are o suprafata de 641 km patrati. Acest paradis verde este foarte aproape de coasta albaneza. Numeroasele vestigii arheologice de pe teritoriul insulei vorbesc despre o istorie zbuciumata.A fost sub stapanire italiana,franceza si britanica. Pe malul Mării Ionice ne-a intampinat o fortăreaţă veneţiană, deasupra ei înălţându-se o cruce de mari dimensiuni. Langa fortareata,in timpul protectoratului britanic s-a ridicat Biserica Sfântul Gheorghe, în stil doric cu şase coloane la intrare. În apropiere de vechea fortăreaţă se află si Piaţa Spianada. In partea de nord-est a orasului este un complex de fortificaţii oferind o imagine medievala. Pe pereţi este leul înaripat, simbol al Sfântului Evanghelist Marcu.
Vechiul Palat este un complex arhitectonic de inspiraţie romană.
Casele in Kerkira sunt vechi, inalte, iar stradutele foarte inguste si drepte, in stil venetian.
Duminica de dimineata am intrat in catedrala unde se pastreaza moastele Sfantului Spiridon.Slujba incepuse, iar muzica era divina.In partea dreapta a altarului era sfantul asezat intr-o racla din argint. Spre finalul slujbei s-a aglomerat si oameni veniti din toate colturile lumii s-au asezat la rand, pentru a se inchina Sfantului Spiridon, numit si Sfantul Calator, fiindca paraseste racla. Sfantul Spiridon s-a nascut in anul 270 in insula Cipru si a fost pastor de oi. Ramanand vaduv de tanar, a crescut singur pe Irina, fiica sa, care va parasi de timpuriu aceasta lume. Sfantul a imbratisat o viata ascetica, cheltuindu-si intreaga avere cu ingrijirea bolnavilor si saracilor. În timpul persecuțiilor sub împăratul Maximian (295 d. Hr.), sfântul a fost arestat și exilat. Pentru viata sa desavarsita a fost ales episcop al cetatii Trimitunda, A avut harul tamaduirilor, a prezicerii viitorului si era cunoscut ca mare facator de minuni. In cadrul sedintelor Sinodului Ecumenic de la Niceea, in anul 325, sfantul Spiridon s-a aratat inaintea tuturor ca un aparator al credintei si mare facator de minuni.
Se spune ca a dezintegrat in fata tuturor o caramida in trei elemente: foc,apa si lut, demonstrand cum trei lucruri pot exista simultan intr-unul. În timp ce vorbea, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii și a început să curgă apa din partea de jos. Cum intr-o caramida se afla foc, apa si pamant, tot asa, Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt Trei si Unul in acelasi timp. La Niceea, s-a imprietenit cu Sf. Nicolae. A plecat din aceasta lume in anul 348 la varsta de 78 de ani. Moastele sale au fost duse dupa un timp la Constantinopol, iar in 1453 in Serbia si mai tarziu in Corfu, unde se afla si astazi.
Dupa ce am parasit Catedrala ne-am indreptat spre Mitropolie care e la cateva stradute.
Mitropolia oraşului a fost construită în anul 1577 în stil baroc. Aici se păstrează moaştele Sfintei Teodora, cea care a introdus icoanele in biserica, dupa moartea sotului ei Teofil . Imparatul Teofil a dat doua edicte, primul în anul 831, al doilea în anul 838, care vizau distrugerea icoanelor. In luna martie 843, imparateasa Teodora a convocat un sinod care a întărit hotărârile Sinodului VII Ecumenic (787) cu privire la venerarea icoanelor.Impreuna cu fiicele sale a fost silita sa se retraga pana la sfarsitul vietii in manastire.
Dupa ce am vizitat Mitropolia ne-am plimbat pe stradutele pline de magazine, cu haine si bijuterii din aur si argint. Preturile erau asemanatoare cu ale noastre.
Ne –am indreptat spre Palatul Ahilleion,situat la 10 km de capitala. A fost construit de împărăteasa Elisabeta de Bavaria, cunoscută şi sub numele de Sissi, sotia împăratului Franz Josef I al Austriei. Impărăteasa Sissi prefera palatul din insula Corfu, care are ca tema, razboiul troian, aventurile lui Ahile. În anul 1898, împărăteasa Elisabeta a fost asasinată la Geneva de către un Italian. Wilhelm al II-lea, ultimul împărat german a cumparat complexul de la moştenitorii împărătesei Sissi.
Sclupturile din gradina palatului au fost inspirate din mitologia greacă. Piesa centrală expusă este "Moartea lui Ahile". Grădinile imperiale oferă o panoramă superba a Mării Ionice şi a dealurilor înverzite de pe ţărm.
Am traversat insula pana in partea de nord-vest. unde se găseşte Mănăstirea Maicii Domnului din localitatea Paleokastritsa. Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1228. În muzeu este expusă o colecţie de icoane rare, cărţi bizantine si cateva curiozitati, printre care o scoica de dimensiuni foarte mari. Aici se afla o icoana facatoare de minuni a Maici Domnului si moaste ale sfintei Parschiva care si-a scos ochii sa nu se casatoreasca. Manastirea se afla pe varful unei coline, în preajma unei păduri de măslini.In curte se afla un tun cu emblema tarista a Romanovilor si o frumoasa fantana.
Daca in Kerkira marea este de un albastru intens, in statiuna Paleokastritsa are portiuni azurii, turcoaz si de smarald.Valurile Marii Ionice mangaie si imbratiseaza tarmurile dantelate si stancoase, cu plaje nisipoase si multe golfuri. O panorama minunata, o imbinare de culori pe care numai natura poate sa le dea nastere. Peisajele par virgine. Colinele sunt pline de vegetatie, multe paduri, multi chiparosi, maslini, lamai, leandri, portocali si flori salbatice. Aceasta statiune mi s-a parut un adevarat paradis.
.
Îmi placeVezi mai multe reacţii
Comentează

Niciun comentariu: