Translate

joi, 25 mai 2017

Calatorie spirituala - 2
In aceeasi zi am ajuns in Grecia, leaganul culturii occidentale, tara cu peisaje paradisiace, cu tarmuri dantelate, ce iti taie rasuflarea. Elada a fost locul nasterii marilor filozofi antici: Anaximandru, Anaximene, Democrit, Aristotel, Platon,Socrate, Plotin, Heraclit,Thales din Milet... Aici s-au nascut dramaturgii: Eschil, Sofocle, Euripide, iar Aristofan ii amuza pe greci cu comediile sale. Grecia a dat nume sonore in matematica, ca Pitagora si Euclid, in fizica Arhimede, in medicina Hipocrate, in istorie Herodot ,in geografie Strabon, in scluptura Fidias. Operele lui Homer, Pindar, Hesiod, Sofocle, Euripide, Esop au influentat generatii de scriitori din intreaga lume. O tara cu o civilizatie si o cultura milenara, cu legende minunate cu zei si nimfe, ce se află la intersecția între Europa, Asia de Vest și Africa. Țara este formată din mai multe regiuni istorico-geografice: Macedonia,Tracia,Grecia Centrală, Tesalia, Epir, Atica, Pelopones si peste 1400 de insule, in Marea Egee la est, Marea Ionică la vest si Marea Mediterană la sud. Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și este a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime. Optzeci la sută din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.
Prima oprire in Grecia a fost la Salonic, al doilea oras ca marime dupa Atena.În cea de-a doua călătorie misionară, Pavel a predicat în principala sinagogă a evreilor din aceasta parte a Macedoniei și a pus bazele unei biserici. Salonicul a fost fondat de Cassandru al Macedoniei, în 315 î.Hr., și denumită astfel în onoarea soției sale, fiică a lui Filip al II-lea, Thessalonica, soră vitregă a lui Alexandru cel Mare.
Potrivit lui Strabon, Tesalonicul a fost infiintat pe locul unei terme antice fiind format din unirea a douazeci si cinci de mici sate. Ca parte a Macedoniei, Salonic a făcut parte din Imperiul Roman, iar mai târziu din Bizantin.Cunoscutul orator roman Cicero a fost exilat in Salonic (58-57 i.Hr.) Salonicul a devenit cel mai important centru militar din Macedonia in timpul lui Caesar Augustus. A fost resedinta lui Pompei si trupelor sale in 49 i.Hr. cand s- a refugiat de Iulius Caesar. Orasul a prosperat sub imparatii Adrian, Traian si Diocletian, imbogatindu-se in temple si monumente.In sec. III d. Hr. (254) Salonicul avea sa iasa invingator in confruntarea cu gotii. Imparatul Galeriu a trait in acest oras dupa ce a devenit imparat al jumatatii rasaritene a Imperiului Roman sub conducerea lui Diocletian. Galeriu a fost si cel care a instituit persecutii impotriva puternicei comunitati crestine din Tesalonic. Unul dintre martirii acelor timpuri a fost Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, devenit ulterior ocrotitorul orasului. Sub Constantin cel Mare, un nou port si alte imbunatatiri au condus la considerarea Salonicului cel mai important oras aflat in nordul Greciei. Teodosie cel Mare (379-395) s-a convertit la crestinism in acest oras in timpul unei epidemii. Mai tarziu a emis Edictul de la Tesalonic (380) care a interzis cultul pagan.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. A fost crescut si educat in tainele credintei crestine. Parintii tanarului Dimitrie au murit, ramanand mostenitor al multor averi si voievod al Tesalonicului. El carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind credinta crestina si aducand pe multi la Hristos. Auzind imparatul Maximian ca voievodul Dimitrie este crestin s-a maniat si a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit la Tesalonic. Dimitrie a marturisit ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca,iar imparatul a poruncit sa fie inchis in temnita.
Imparatul avea un luptator vestit, Lie, inalt, puternic si infricosator la chip, ce se lupta cu cei viteji si-i ucidea, aruncandu-i in sulite, mai ales pe crestini. Era si un tanar crestin, Nestor, care dorind sa se lupte cu Lie a alergat la Sfantul, in temnita, cerand binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: "Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!" Intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!" In lupta care s-a dat Nestor l-a ucis pe Lie. Afland imparatul ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, si sa-i taie capul lui Nestor.
Catedrala Sfantul Dumitru din Salonic mai adăpostește și moaștele Sfintei Mucenițe Anisia din Tesalonic, care a pătimit în anul 298, în timpul persecuției împăratului Dioclețian. Ele sunt așezate într-un baldachin, în partea stângă a Sfântului Altar.

Niciun comentariu: