joi, 25 mai 2017

Calatorie spirituala
(4)
De la Manastirea Sfantul Dionisie din Muntele Olimp ne-am indreptat spre Manastirea Sfantul Efrem Sirul, aflata la o distanta de 20 km de munte si la cincisprezece kilometri de orasul Katerini. Este o manastire foarte frumoasa cu o arhitectura bizantina, cu multe arcade. A fost intemeiata in anul 1983 si se gaseste doar la doi kilometri distanta nord-vest de localitatea Kontariotissa, in regiunea Pieria, din Grecia.
Sfantul Efrem Sirul s-a nascut in anul 306, in localitatea Nisibe si a fost alungat de acasa pentru ca iubea religia crestina, de tatal sau, care era preot pagan.A fost primit de catre episcopul Iacob care i-a devenit indrumator spiritual. Avea o curăţenie a trupului şi a sufletului care depăşea limitele naturii umane,lepădându-se de toate, precum Apostolii. La varsta de 20 de ani dupa ce s-a botezat a plecat in pustiu. Calatorea dintr-un loc in altul, condus de Duhul Sfant. Intr-una dintre calatoriile sale, Sfantul Efrem Sirul l-a intalnit pe Sfantul Vasile cel Mare, ierarhul din Capadocia. In anul 372, regiunea fiind cuprinsa de seceta si foamete, Sfantul Efrem organizeaza ajutoarele in cetatea Edessa.
A fost profesor la Scoala din Edesa si avea harul preotiei. Sfantul Efrem a scris un numar insemnat de imnuri in apararea credintei crestine, peste 3 milioane de versuri, din care s-au pastrat peste patru sute .Pe langa nenumaratele scrieri lirice, sfantul a scris si omilii in versuri. Scrierile in proza sunt comentarii biblice si apologii impotriva ereticilor vremii .
In scrierile sale a folosit stralucit stiinta si filozofia greaca si simbolismul misterelor din traditia persana si iudaica.Sfantul Efrem a lasat un testament prin care dorea sa nu fie ingropat cu ceremonii fastuoase, ci simplu, in cimitirul saracilor, iar, in loc de flori si miresme, sa ii fie daruite rugaciuni.
Dupa ce am vizitat superba Manastire Efrim Sirul unde se afla si o icoana a sfantului Luca care a plans, prevestind razboiul din Crimeea, ne-am indreptat spre Paralia Katerini, unde am dormit prima noapte.

Niciun comentariu: