Translate

joi, 25 mai 2017

Calatorie spirituala-3
Ne-am plimbat pe faleza Salonicului si ne-am indreptat spre Muntele Olimp,cel mai înalt munte din Grecia, cu vârful Mytikas 2.917 m. Coasta dinspre Marea Egee a Muntelui Olimp este plina de dafini, de chiparoşi, de plantatii de maslini, de kivi si de paduri de poveste.Chiparosul este considerat un arbore sfânt, căci din lemnul său a fost facuta crucea pe care a fost răstignit Iisus. Muntele este situat în Grecia continentala, la aproximativ 100 km de Salonic.Imi doream de mult timp sa vad lacasul zeilor, datorita povestirilor inspirate din miturile grecilor, ale lui Alexandru Mitru, care mi-au incantat copilaria. Legegendele Olimpului a fost cartea care m-a fascinat. La o distanta de 18 km de Litohoro, numit si „Orașul Zeilor”, pe Muntele Olimp, Sfantul Dionisie in anul 1542 a ridicat Manastirea Sfintei Treimi. Femeile nu aveau voie in aceasta manastire pana in anul 1878, cand in timpul Rascoalei din Olimp , manastirea a oferit adapost femeilor si copiilor. In anul 1943 nemtii bombardeaza manastirea. La 15 km de vechea manastire in anul 1950 se construieste Manastirea Sfantul Dionisie din Olimp.
Sfantul Dionisie din Olimp s-a nascut in localitatea Sklataina, situat in regiunea Karditsa, Grecia, in secolul al XVI-lea.Dupa moartea parintilor a mers la Manastirea Marea Meteora, unde a fost tuns in monahism si a primit numele Daniil. A mers la Muntele Athos unde, la inceput a vietuit sub povatuirea duhovniceasca a Ieromonahului Serafim, postind aspru si lucrand virtutile. In Muntele Athos a fost hirotonit diacon si preot.Multi ani a trait ca pustnic dedicandu-se curatirii si pazirii mintii prin rugaciunea lui Iisus. A construit o capela pe care a inchinat-o Sfintei Treimi intr-o pestera. In aceasta capela se retragea noptile pentru a se ruga. Viata Sfantului Dionisie a devenit cunoscuta in Sfantul Munte si multi monahi veneau la el pentru sfat duhovnicesc.A fost ales staret al Manastirii Filoteu, iar pentru a nu fi hirotonit episcop a fugit in ascuns pe Muntele Olimp.A infiintat o manastire in Pelion, la Zagora, si alta pe Olimp, in defileul raului Enippeas, la altitudinea de 1.000 m. Lui i se datoreaza, de asemenea, construirea a doua biserici situate pe piscuri: Sfantul Prooroc Ilie si Schimbarea la Fata.Dupa ce a pus la punct viata de obste, la manastirea de pe Olimp sfintul s-a retras nu departe, in munte, intr-o pestera. Acolo a construit, ca loc de rugaciune, o alta biserica, despre care se crede ca este cea mai mica din Grecia (are loc sa se inchine doar un singur credincios), chiar sub bolta de piatra. Seara, dupa ce Slujba se termina sfantul pleca spre pestera. Acolo petrecea intreaga noapte in rugaciune si inainte de a se lumina se intorcea la manastire pentru Sfanta Liturghie. Ucenicii Sfantului Dionisie marturisesc ca, desi era noapte, pe drumul catre si dinspre pestera Sfantul nu folosea lumanari sau faclii. Lumina care il calauzea era o lumina dumnezeieasca ce il ilumina si emana din el.
Sfantul Dionisie din Olimp a fost misionar si carturar, mergand in satele si orasele din Macedonia si Tesalia, oferindu-le oamenilor povatuire duhovniceasca si sprijin. Sfantul Dionisie din Olimp a fost un model de pustnic, un indrumator spiritual , dar si un scriitor cu o bogata opera teologica si duhovniceasca. Lângă biserica este și un muzeu , unde sunt expuse obiecte de cult, veșminte, manuscrise,papirusuri, hărți foarte vechi. Între exponate se găsește și un disc de metal, dăruit mănăstirii de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei. Tot în muzeu sunt așezate mai multe cutiute din argint ce conțin părți din moaștele a peste trei sute de sfinți.
Între odoarele de mare preț ale mănăstirii se numără mâna dreaptă a Sfântului Dionisie din Olimp, așezată spre închinare în partea dreapta a altarului bisericii .
Îmi placeVezi mai multe reacţii
Comentează

Niciun comentariu: