Translate

joi, 25 mai 2017

Calatorie spirituala
(9)
26Aprilie 2017
Soarele isi trimitea primele raze cand ne indreptam spre oraselul Nea Makri, situat in partea nord-estica a peninsulei, la o distanta de 30 de kilometri de Atena. Manastirea Sfantului Efrem cel Nou este una dintre cele mai vechi manastiri din Atica si cea mai mare de pe Muntele Amomon. Sfantul Efrem cel Nou, s-a nascut pe 14 septembrie 1384, in orasul Trikala, din Grecia. La 14 ani a intrat ca monah in Manastirea Buna Vestire, zidita pe locul numit "Colina Neprihanitilor”. Dupa multi ani,in manastirea de pe Muntele Amoman, langa Nea Makri, sfantul este hirotonit preot. In anul 1424, turcii au atacat manastirea si decapitat pe toti calugarii, in afara de Sfant, care era intr-o pestera de langa manastire. Peste un an turcii au atacat iar manastirea si l-au arestat si tortuat luni de zile. L-au spanzurat cu capul in jos de un dud,l-au strapuns cu multime de cuie, iar in pantece i s-a infipt un lemn aprins. Sfantul a fost descoperit in 3 ianuarie 1950 de calugarita Macaria, in urma unui vis .
Dupa ce ne-am incarcat cu energie de la Sfantul Efrem cel Nou am plecat spre Insula Evia, traversand podul de la Chalkida.
Insula Evia este a doua mare insula a Greciei, dupa Creta. Are o lungime de 175 km, fiind paralela cu coasta de est a Greciei continentale. Un lant muntos traverseaza Evia, dar in centrul insulei sunt si cateva campii manoase. Pana la Biserica Ioan Rusul, situata in localitatea Prokopi, in partea de nord a insulei, am admirat padurile imense, muntele si marea, care pareau virgine. Oricat ar incerca omul, niciodata nu va egala natura, creatia lui Dumnezeu. Sfantul Ioan Rusul s-a nascut in Rusia, in anul1690. A fost in armata tarului Petru I si intr-o lupta impotriva turcilor, tanarul Ioan a fost capturat si vandut ca sclav la un turc in Anatolia. Sfantul Ioan i-a spus stapanului sau: "Cine poate sa ma desparta de dragostea Hristosului meu? Tristetea sau stramtoarea, prigoana, goliciunea sau robia? Am convingere, credinta si dragoste catre Domnul meu Iisus Hristos, unul nascut Fiu al lui Dumnezeu si nimic nu ma va desparti de dragostea Lui. Ca rob ascult poruncile Tale, in treburile slugarniciei, insa in credinta mea in Mantuitorul Hristos, nu-mi esti stapan." Se spune ca turcul l-a indragit pe Ioan, nu i-a impus sa-si lepede credinta si i-a spus sa nu mai locuiasca in grajd cu animalele, dar el nu a vrut. In anul 1730, stiind ca este chemat la Domnul a chemat preotul sa-l impartaseasca. Acesta i-a adus Sfintele Taine intr-un mar scobit. Dupa trei ani preotul satului are un vis in care i se descopera Sfantul . Osman Paşa in anul 1832 a aruncat moastele în foc, dar cand au vazut ca acesta se mişca prin foc ca un om viu, s-a îngrozit si a fugit. Sfintele moaşte nu au ars, dar au ramas negre. Moaştele Sfântului Ioan Rusul au fost aduse în Grecia în jurul anului 1924. cand grecii au plecat din localitatea Procopie din Turcia, în urma schimbului de populaţii între Grecia şi Turcia. Au pus acelas nume(Procopi) si localitatii pe care au intemeiat-o in insula Evia.
Am parasit insula paradisiaca cu ferry-boatul si ne-am indreptat spre Manastirea Kato Xenia din Sourpi.
Manastirea Kato Xenia a fost intemeiata in timpul imparatului bizantin Andronic al II-lea Paleologul. Numele Manastirii Kato Xenia, insemnand "Straina de Jos", provine de la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului ajunsa aici in mod miraculos. Icoana Maicii Domnului a fost numita "Xenia" - adica Straina - deoarece venea dintr-un loc strain.
Intr-o racla micuta sunt moaste ale Sfantului Stelian, ocrotitorul copiilor. Sfantul Stelian s-a nascut in secolul al VI-lea la Adrianopolis, in provincia Paflagonia din Asia Mica ( Turcia), intr-o familie foarte bogata. A impartit saracilor toate bunurile si s-a facut monah, ducandu-se in pustiu, locuind intr-o pestera. Se spune ca era hranit de un inger. Datorita credintei sale a primit harul tamaduirii. Parasea pestera si umbla prin sate punand mana pe crestetul copiilor bolnavi, care se vindecau imediat ce erau atinsi de Sfant. Oamenii il cautau si ii cereau ajutorul. Multe familii ii incredintau Sfantului Stelian educatia copiilor lor. Sfantul Stelian este ocrotitorul copiilor si al familiei.
Manastirea Kato Xenia este cautata de pelerini din toata lumea, datorita faptului ca adaposteste Braul Maicii Domnului, de o valoare inestimabila.
Se stie ca Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul Brau ca dovada a invierii si inaltarii Fecioarei cu trupul la cer. Acesta a fost tesut de insasi Maica Domnului din par de camila. Din Capadocia, Sfantul Brau a fost adus in Ierusalim, de catre imparatul Teodosie, iar in anul 395, Arcadie, fiul imparatului il duce la Constantinopol.
Imparateasa Zoe, in secolul X, sotia lui Leon cel Intelept, in urma vindecarii sale miraculoase, a brodat Braul cu fir de aur, forma in care se pastreaza si astazi. Brau a fost daruit manastirii Vatoped de la Muntele Athos de catre imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355), care mai tarziu va intra in obstea monahala de aici. Intre anii 1512 si 1520, Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, a innoit incinta Manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul "Braul Maicii Domnului". Paraclisul a fost reparat in anul 1794, tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit Paraclisului Maicii Domnului o noua catapeteasma.
Racla de argint in care se pastreaza Braul la Manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea tot in Tara Romaneasca. In aceasta racla se pastreaza numai o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite
In anul 1522,in timpul unei epidemii de ciuma,o parte din Brau a fost daruita Manastirii de maici Kato Xenia. Se spune ca imediat dupa aducerea sa oamenii s-au insanatosit. Maica Domnului a facut multe minuni cu Braul sau. A vindecat nenumarati bolnavi. Braul a facut sa inceteze diferite epidemii: in anul 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in anul 1871, sultanul turc a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in anul 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali. Braul este unic, extrem de pretios, valoarea lui este incalculabila, deoarece este direct legat de Maica Domnului.
Ceea ce pot spune este ca nu as mai fi plecat din acel loc.
Îmi placeVezi mai multe reacţii
Comentează

Niciun comentariu: